Važnost očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja u vrijeme karantene

 Jasno je kako se nalazimo u izvanrednoj situaciji u kojoj je primarni cilj svima pokušati sačuvati fizičko zdravlje, kako svoje, tako i zdravlje ljudi u našoj okolini. Nikad se nije više naglašavala društvena odgovornost pojedinca. Međutim, postavlja se pitanje: što je sa psihičkim zdravljem?

U vremenu kad se toliko naglaska stavlja na fizičko zdravlje, ne smijemo zanemariti drugi aspekt koji je jednako važan, ako ne i važniji, barem u ovom trenutku. Normalno je da u situaciji u kojoj se trenutno svi zajedno nalazimo osjećamo strah, anksioznost, zbunjeni smo, a možda i ljuti zbog svega što se događa. Rekli bismo da osjećamo psihološki stres. Važno je znati da stres može imati vrlo nepovoljne učinke na naše zdravlje.

Zbog toga je važno imati na umu korisne savjete koji nam mogu pomoći kako bi ostali pribrani. Stručnjaci psiholozi ponudili su neke smjernice kojih bi se svi trebali pokušati pridržavati. Pritom prvenstveno mislim na učenike, ali i nastavnike te roditelje koji sada sa svojom djecom provode više vremena i važno je da prije svega sebi, a onda i djeci olakšaju ovaj period.

Na ponuđenim linkovima možete pronaći brojeve telefona na koje se možete javiti ukoliko vam je potrebna psihološka pomoć, a naći ćete i neke korisne savjete koji vam mogu olakšati ovaj period da svi zajedno iz izolacije iziđemo spremni za nove izazove kojih će zasigurno biti mnogo kada sve ovo bude iza nas.

Vaša psihologinja

Sveučilište u Zadru - savjeti za nošenje s anksioznošću

Poliklinika za zaštitu djece i mladih - podijeli,podrži,izdrži

Zagrebačko psihološko društvo - "Kako sačuvati "zdravu glavu i srce"

Hrvatski crveni križ - psihološka pomoć osobama u samoizolaciji

PB Ugljan - telefon za pružanje psihološke pomoći