AUTOMEHATRONIČAR MATEJ (17) I STOLAR ANTE (17) PREDSTAVLJAT ĆE ZADAR NA DRŽAVNOM NATJECANJU

Matej Grginović (17) i Ante Jakovčević (17) učenici su 3. završenog razreda u Strukovnoj školi "Vice Vlatkovića". Matej je budući automehatroničar, a Ante stolar. Osim odabira škole, njihov zajednički nazivnik je izvanredan uspjeh na nedavno održanom Međužupanijskom natjecanju srednjih škola iz automehatronike i stolarstva u Zadru gdje su, svak u svojoj struci, osvojili prvo mjesto, i time se plasirali na Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019. koje će se održati krajem ožujka na Zagrebačkom velesajmu.

Ante se od malih nogu zanimao za obradu drva. Uvijek je nešto rezbario i stvarao, tako da je pri odabiru srednje škole bez dvoumice znao što želi raditi u budućnosti, a to je biti stolar.

- Obrada drva i stolarija su umjetnost. Meni to nije teško jer to volim i vidim se u tome. Na natjecanju sam bio opušten, nije bilo neke prevelike teme. Zadatak je bio napisati i nacrtati potrebnu dokumentaciju te onda izraditi stolić od punog drveta (coffee table). Zbog ograničenog vremena nismo izrađivali cijeli stol već samo jednu nogu, a gledala se kvaliteta spoja te cijeli tijek rada, objašnjava Ante dodajući kako mu je lakši dio bio crtanje skice jer ako nešto pogriješiš uvijek možeš izbrisati, a kad radiš u drvu nema povratka: ako se nešto pogriješi ide se iz početka.

Matej se kao dijete uz oca zaljubio u auta i popravljanje, a zadatak na natjecanju se sastao od dva dijela, dijagnostike i izmjene kočionih pločica.

- Redovito vježbamo u radionici i na praksi, tako da sam bio spreman za natjecanje, nije to bilo ništa novo. Obraćala se pažnja na svaki detalj, a mi smo trebali identificirati i otkloniti tri kvara koja su bila pred nama, govori Matej koji se samo par dana prije natjecanja vratio iz Irske sa razmjene učenika čime je njegov uspjeh još veći jer se nije pripremao u punoj formi kao inače.

- U Dublinu sam dva tjedna radio u servisu Nissana što je izvrsno iskustvo. Imali smo priliku vidjeti kako stvari kod njih funkcioniraju i moram priznati da nije toliko velika razlika, objašnjava Matej.

Ante i Matej velike treme pred državno natjecanje nemaju, kažu, što bude bit će i najbolji će pobijediti.

Od početka školovanja u strukovnoj školi imaju praksu. Tri dana tjedno su u školi na teoriji, a dva dana su posvećena praksi što im uvelike pomaže. Matej je u tvrtci Auto Hrvatska, a Ante u firmi Studio B.

- Nama je praksa sve jer imamo priliku dokazati se i naučenu teoriju primijeniti u praksi. Ja sam prošao sve faze posla, od metle do stroja, što je najbolji primjer učenja, govori Ante koji planova za budućnost već ima.

- U budućnosti se vidim u ovom poslu. Druge za mene nema. Polako krećem u otvaranje vlastitog obrta, a naravno da mi je želja da se proširim i dokažem i izvan granica Lijepe naše.

Matej slobodno vrijeme najviše voli provoditi u garaži, 'čačkajući' oko auta. Plan mu je za sada nastaviti raditi s ocem i učiti od njega, a kasnije bi želio otvoriti nešto svoje.

Učenik Matej Grginović sa svojim mentorom Antom Frletom

Učenik Ante Jakovčević sa svojim mentorom Mladenom Pilipovićem

 

Mentori: stolari i automehatroničari imaju budućnost
Mladen Pilipović profesor je u strukovnoj školi, ali i mentor učenicima koji se pripremaju za natjecanja.
- Kroz zadnjih par godina možemo vidjeti da se povećao interes učenika za smjerom stolar. O tome najbolje govori i informacija da je naša škola druga po broju upisanih stolara, odmah nakon Drvodjelske škole u Zagrebu. Mi smo zadovoljni stuacijom jer vidimo da se stvari mijenjaju na bolje, a naše dobro opremljene radionice i nove tehnologije što imamo u školi sigurno se dodatan poticaj učenicima.
Za smjer automehatroničara zadužen je profesor Ante Frleta koji kaže kako interes đaka o pojedinom zanimanju varira.
- Velika je potreba na primjer za keramičarima i bravarima, a interes na upisima je malen. Najveći interes imamo za smjer automehatronike i instalatera kućnih instalacija. Teško je djeci sa 14 godina odabrati svoju budućnost i ne znaju svi gdje se vide za pet godina. Ali, stvari kod strukovnih zanimanja idu na bolje. Primjerice, država dvije godine osigurava minimalnu plaću kod poslodavaca za deficitarna zanimanja, što je izvanredna stvar.