Vijesti

Pitate se što čitati ili što čitati na određenu temu? Pogledajte što preporučuju knjižničari!

 

  Coyne, Celia
Prirodna bogatstva
Prirodna bogatstva, sjajan priručnik, prava je riznica zanimljivosti i korisnih podataka. U nizu tematskih cjelina upoznajemo se sa bogatstvima u obliku energije te žive i nežive materije. Doznajte sve o iskorištavanju Sunčeve energije, geotermalnoj, nuklearnoj i atomskoj energiji, nafti i biogorivu, vodi i vjetru te drugim dragocjenim izvorima energije. Zemlja je prirodna škrinja s blagom – otkrijte njena bogatstva!

 

  Lee, Janice Y.K.
Miris jasmina
Engleskinja Claire Pendelton dolazi živjeti u Hong Kong 1952. godine kao pratnja svom suprugu. Zapošljava se kao učiteljica klavira kod bogate obitelji Chen i ubrzo ulazi u ljubavnu vezu s vozačem Chenovih, tajanstvenim Englezom Willom Truesdaleom. Dok se pokušava prilagoditi životu u novoj sredini i upoznati svog ljubavnika Claire otkriva skrivene veze među pripadnicima honkonškog visokog društva koje sežu u prijeratno i ratno razdoblje kad je većina njih bila zatvorena u japanskim logorima. Oni koji su tijekom rata ostali na slobodi bili su prisiljeni na suradnju s Japancima što je za neke imalo tragične posljedice.

 

  Periš, Želimir
Mima i kvadratura duga
Nesiguran i besperspektivan život nezaposlenog sistemskog inženjera dobiva novi spin kad ga policija angažira da razotkrije virtualni identitet iz kojega djeluje tajanstvena osoba označena kao prijetnja. Jer, Mima ima i vlastite razloge za strah od razotkrivanja. Počinju prijetnje, a zatim i umorstva…

 

Novak, Kristian

Črna mati zemla

"Većinu je vremena mislio da ni po čemu nije drukčiji od drugih. Ponekad bi slagao da se dogodilo nešto što se nikada nije dogodilo, ponekad bi rekao da se njemu dogodilo nešto što se dogodilo nekom drugom, slagao je kolaže od onoga što je vidio i čuo. Ali to je bilo kao da pjevaš tuđu pjesmu kao svoju, mislio je, a to svi rade kad-tad." Iznenada pritiješnjen spoznajom da bi ga daljnje manevriranje između aranžiranih komadića fabriciranih sjećanja vodilo samo sve dalje i od samoga sebe i od dragih ljudi, uspješan mladi pisac pokušava konfrontirati stvarne događaje koje je potisnuo i pokopao duboko u zaboravljenu sliku djetinjstva koje se (ni)je doista dogodilo

 

 

Christiane F.

Mi djeca s kolodvora ZOO

Tragična ispovijest njemačke tinejdžerke utopljene u mrak narkomanske ovisnosti već generacijama mladih služi kao upozorenje i podsjetnik na posljedice nasumce povučenih poteza i povođenja za modom trenutka i lošim društvom. Progovorivši iskreno i nesuzdržano o svom životu heroinske ovisnice, ovaj je roman Christiane F. učinila šokantnim svjedočanstvom, kako o vlastitoj intimi zarobljenoj u košmaru ovisnosti, tako i općenito o mračnom i zastrašujućem svijetu narkomana.

 

 

Saramago, Jose

Ogled o sljepoći

U nekom velikom gradu, na raskrižju prometnica, nakon što se na semaforu napokon upali zeleno svjetlo, jedan automobil i dalje stoji i ne miče se... Vozač je iznenada obnevidio, a ta njegova sljepoća je bijela tmina, kao da je uronjen u mlijeko ili bijelu maglu, a nemoguće je utvrditi ikakav fizički uzrok te pojave. Nakon njega počinje se pojavljivati čitav niz istih slučajeva, dok neko ministarstvo ne dođe na ideju da oboljele smjesti u karantenu. Osebujnim stilom, često protkanim poetskim notama, ovaj portugalski autor, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1998. godine, gradi iznimno složen roman, i strukturalno, i u smislu sadržajne slojevitosti, u kome dominiraju dvije središnje metafore: prva je sljepoća, koja, među ostalim, otvara mogućnosti i transcendentnoga tumačenja, a druga je metafora karantene, u kojoj izbijaju razne tenzije i sukobi, tipični za ljudsko društvo, ali u daleko zaoštrenijemu obliku, a slijedi ih istinska kalvarija, pa naposljetku i katarza

 

 

Hawking, Stephen

Svemir u orahovoj ljusci

Kratka povijest relativnosti, oblik vremena, predviđanje budućnosti i zaštita prošlosti teme su koje poznati autor objašnjava na zanimljiv i poučan način. Knjiga je ilustrirana fotografijama i crtežima i kao sve dosadašnje knjige ovoga autora naći će svoje čitatelje.

 

 

Edghill, India

Kći mudrosti: roman o Salomonu i Sabi

Roman ove suvremene američke spisateljice svojevrsni je ženski pogled na drevnu priču o kralju Salomonu i kraljici od Sabe. Naime, ljupkost, mudrost i plemenitost Salomonove kćeri Baalit posve očaraju kraljicu od Sabe, koja je izgubila potomstvo, i u njoj pronalazi idealnu prijestolonasljednicu. No nameće se pitanje može li patrijarhalni Izrael podnijeti tako snažnu žensku moć… Živo evocirajući drevni Izrael, Edghill neočekivano preobličuje kratku biblijsku priču u moćnu, herojsku pripovijest napučenu intrigama, ljubavlju i zločincima.

 

 

Jergović, Miljenko

Buick Riviera

Novela Buick Rivera prvi je put objavljena 2001., do sada je prevedena na devet jezika. Prema njoj  Goran Rušinović sinimio je film Buick Riviera koji je bio apsolutni pobjednik Sarajevo film festivala 2008. U prvom Jergovićevom romanu radnja se zbiva u SAD-u, a priča kreće od jedne muške opsesije automobilima. No likovi su, dakako, bosanski imigranti koji su u zemlju hamburgera u Buick Rivere donijeli tešku prtljagu svojih prijašnjih života. Digresije i epizode, koncentrični krugovi kojima se uobličavaju bosanske pretpriče, u novom američkom kontekstu djeluju još egzotičnije, a uplitanje priče o talibanima romanu daje i šire globalno-civilizacijske konotacije.

 

 

Simons, Paul

Neobične vremenske prilike

Klima na zemlji neprestano se mijenja. Obrasci klimatskih promjena u proteklim tisućljećima i promjene u današnje vrijeme, procesi u zemljinoj atmosferi koji dovode do raznih klimatskih pojava a potom i same te pojave, u knjizi su prikazani putem niza tematskih cjelina. Pri tome su posebno istaknute neobične vremenske prilike, koje u ovom slučaju podrazumijevaju razaranje - harikeni i tornada, poplave i mećave, toplinski valovi i suše...

 

 

Koethe, Rainer

Zagonetna priroda: zapanjujuće činjenice iz biljnog i životinjskog svijeta

Uz fotografije i objašnjenja čitatelji će saznati brojne zanimljivosti iz životinjskog i biljnog svijeta. Osobita pažnja posvećena je raznim načinima i mogućnostima komunikacije, kreativnosti u izgradnji nastambi, borbi za preživljavanje, strategijama razmnožavanja i brige za potomstvo…

 

 

Tomić, Ante

Nisam pametan

Nova knjiga izabranih kolumni, u kojoj humorist i novinar Ante Tomić, piše duhovito i originalno o poznatom i običnom, te kroz humor vraća zdravom razumu. Glavni likovi su političari, lopovi, ratni kriminalci, estradne zvijezde, nogometaši... Tekstovi okupljeni u ovoj knjizi izlazili su u Jutarnjem listu od 2006. do 2010.god.

 

 

Schlink, Bernhard

Žena kojoj sam čitao

Slučajni susret petnaestogodišnjeg Michaela i dvostruko starije Hanne prerasta u višemjesečnu vezu u kojoj on otkriva tjelesnu strast i zaljubljenost, privrženost i strah od gubitka. Njihov odnos te kasnije saznanje da se Hanni sudi zbog nacističkih zločina, određuje čitav njegov život. Roman u kojem autor otvara niz pitanja vezanih za moralno određenje pojedinca i njegovu slobodu izbora u vrijeme nacizma, ali i u poslijeratnom razdoblju, te pitanja krivnje i odgovornosti cijele generacije za ono što se u Njemačkoj dogodilo.

 

 

Zimmermann, Martin (ur.)

Sveznadar: što svatko mora znati

U knjizi namijenjenoj mladima, daje se pregled osnovnih znanja koja spadaju u opću kulturu, a odnose se na područje filozofije, religije, mitologije, umjetnosti, književnosti, medija i komunikacije, biologije, kemije, fizike matematike, geologije, zemljopisa i povijesti. U cjelinama koje se odnose na povijest, geografiju i književnost navode se i podaci za Hrvatsku.

 

 

Todd, Anna

Sudar

Unatoč burnom početku, Tessa i Hardin bili su na putu da ostvare uspješnu vezu punu nezasitne ljubavi. No, kada Tessa otkrije pravi razlog zbog kojeg ju je Hardin zaveo, izdana i slomljena pokušat će prekinuti sve veze s njim i vratiti svoj život na pravi put. Hardin je svjestan svoje pogreške, najveće koju je ikad napravio i neće je pustiti iz svog bez borbe. Hoće li želja za promjenom u boljeg čovjeka biti dovoljna da Tessa zaboravi izdaju i još jednom mu pokloni svoju ljubav? Drugi dio serijala „Poslije svega“

 

 

Lewycka, Marina

Kratka povijest traktora na ukrajinskom

Sestre Vera i Nadia, kćeri ukrajinskih useljenika, odrasle su u Engleskoj. Iako su posve različite, prisiljene su zajednički djelovati kako bi spriječile svog starog oca da oženi skoro 50 godina mlađu Valentinu, također Ukrajinku kojoj ubrzo ističe viza. Rat sestara i Valentine otkrit će i davno zaboravljene obiteljske tajne.

 

 

Bastable, Jonathan

Velike tajne povijesti

Knjiga želi rasvijetliti istinu o značajnim trenucima u prošlosti, revolucijama i sukobima koji su potresli svijet. Tijekom povijesti koristile su se klevete i poluistine za napadanje ugleda pojedinaca, ali i cijelih skupina unutar društva. Čitajući knjigu otkriva se tajna povijest i shvaćaju motivi ljudi koji su u nju upleteni.

 

 

Dežulović, Boris

Jebo sad hiljadu dinara

Odlična crna komedija iz hrvatsko-bošnjačkog rata, pravi crnohumorni ratni roman na kakav domaća proza zapravo još nije navikla. Priče koje pripadaju prošlosti dvanaestorice muškaraca koji su odrastali u istim ili susjednim mjestima i kojima ih pripovjedač pažljivo dovodi sve do trenutne situacije u kojoj se nalaze, prepune su humora, anegdota, pa i vica u pravom smislu riječi i baziraju se na onome što percipiramo kao nasljeđe bosanskog humora.

 

 

Bović, Alen (Balenović, Ivo)

Metastaze

Grafički odlično prelomljen ovo je vrlo zanimljiv prvijenac autora koji svoj identitet skriva iza imena Alen Bović, koji očito odlično poznaje život i likove s tzv. Ruba naše svakodnevice. Ima tu svega, od sadašnjih i bivših ovisnika, do kvartovskih štemera, no sve redom pripadnika ne jedne već više 'izgubljenih' generacija kojima su devedesete ponudile samo ponešto drugačije načine za preživljavanje mahom besciljne i destruktivne svakodnevice, a koja traje još i danas. Suvremenost tema, vrlo sočan jezik i uvjerljivi dijalozi, premreženi su brojnim fotografijama koje se idealno stapaju s Bovićevom prozom.

 

 

DeLillo, Don

Umjetnica tijela

Nakon samoubojstva svojega muža, filmskoga redatelja osebujne poetike i zagonetnoga životopisa, glavna junakinja ovoga romana, umjetnica tijela Lauren Hartke, ostaje sama u kući pokraj mora u kojoj su ona i pokojni suprug zajedno živjeli. Međutim, ubrzo u potkrovlju otkriva čudnovatog neznanca, skoro dijete, bez vlastite osobnosti i jezika, koji na trenutke poprima identitet njezina pokojnog muža, a na trenutke njezin vlastiti. Tek rijetko ovaj svojevrsni izvanzemaljac izgovara vlastite riječi, koje se u prvi mah čine nesuvislima. Ali upravo tim svojim djetinje jednostavnim i originalnim jezikom, on izriče duboke istine, te Lauren s njim uspostavlja osebujnu komunikaciju - riječima, tjelesnim dodirom, gestama... Kroz te razgovore ona sve više razotkriva vlastitu nutrinu i ranjivost, okreće se unutrašnjosti ljudskoga bića, te razmišlja o onome što je uistinu znala o svome mužu, o korijenima identiteta, ljubavi, bliskosti, narušenom odnosu čovjeka sa svijetom koji ga okružuje, o prolaznosti, iskustvu vremena, o smislu...